واحد ارتباطات شبکه ملی – نشست بررسی پیشنهادها، راهکارها، و چالشهای تشکلهای غیردولتی با رویکرد فقرزدایی با وزارت کار روز 28ام مهرماه و در سالن کنفرانس کانون اسلامی انصار برگزار شد.
در این جلسه که در حوالی روز جهانی امحا فقر برگزار میشد، احمد میدری معاون رفاه اجتماعی وزارت کار، وحید قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی کشور از طرف دولت، و برخی از اعضاء هیئت مدیره شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه به همراه نمایندگان 50 سازمان مردم نهاد و موسسه خیریه عضو شبکه ملی حضور داشتند. لازم به ذکر است که قرار بر حضور محمد شریعتمداری وزیر کار و رفاه اجتماعی در این جلسه بود که متاسفانه میسر نشد.
در ابتدای این جلسه فیروزه صابر مدیر عامل شبکه ملی وظیفه اصلی سازمانهای غیردولتی، غیرانتفاعی، و غیر سیاسی را آگاهیسازی، مشارکتدهی، تسهیلگری، حلقه واسط مردم و دولت، و مطالبهگری در حوزههای مسئولیتشان نامید.
از این جهت این جلسه مطالبات و پیشنهادهای نمایندگان سازمانهای مردم نهاد و عضو شبکه ملی در دو محور اصلی مطرح شد:
رویکرد صنفی:
به معنای رفع مسائل و چالشهایی که سمنها با آنها روبه رو هستند، ثبت و تمدید مجوز فعالیت، بیمه کارکنان، نگاه سیاسی و امنیتی توسط بخشی از حاکمیت، و حتی در برخی موارد حبس.
رویکرد کلان و فراسازمانی:
این رویکرد نگاه به فعالیت سازمانهای غیر دولتی در راستای توسعه اجتماعی است. این رویکرد دغدغهمندی و شناخت مسائل اجتماعی و یافتن راهکار برای حل آنها را وظیفه خود میداند؛ از جمله آنها: تورم 18 درصدی، نرخ بیکاری 25 درصدی جوانان، بیکاری 60 درصد زنان تحصیل کرده، وجود 15 میلیون پرونده قضایی، 30هزار معمول قطع نخاع، معضل کودکان کار، افزایش اعتیاد، مشکلات مربوط به تغذیه و آموزش، و از همه مهم تر فساد ساختار یافته و نابرابری فرصتهای اقتصادی و تضعیف بخش خصوصی در برابری بخش قدرتمند خصولتی به عنوان مهترین دلایل ایجاد فقر.
در ادامه آقای میدری از شفافیت به عنوان ابزاری برای بازگرداندن اعتماد از دست رفته میان دولت و بخش و بدنه جامعه مدنی نام برد. میدری گستردگی فقر را محصول سرمایهها خوانده و سرمایه های اجتماعی نسبت به سرمایههای اقتصادی را دارای قدرت بیشتر برای ایجاد تغییر در جامعه دانست.
اما بخش اعظم جلسه به مطرح کردن دیدگاهها و دغدغههای نمایندگان و مدیران سمنها در حوزه فعالیتشان و در بستر کاهش فقر اختصاص داشت.
میترا قاسمی راد از خیریه بیماران خاص هرمزگان عدم همکاری نهادهای دولتی در فقرزدایی و خدمترسانی به اقشار آسیب دیده را مشکل اصلی این خیریه نامید و تمدید قرارداد مکانهای اجاره ای خیریهها را خواستار شد.
دکتر قاسمزاده از شبکه یاری کوکان با انتقاد از سستی ارتباط میان دولت و سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه کودکان کار، به طرح جمع آوری کودکان کار اشاره کرده و از آسیبهای اجتماعی و روانکاوانه ای که این طرح برای جمعیت کثیری از کودکان آسیب پذیر در برابر فقر ایجاد کرده است شکوه کرد.
ندا شمس از بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان با اشاره به طرحهای توسعه جامعه محلی که این بنیاد در مناطق حاشیهای و کمتر توسعه یافته ایران در پیش رو دارد درخواست حمایت نهادهای مربوط و دولتی را از این رویکرد و طرحهای مشابه خواستار شد.
همچنین محبوبه خلاق از انجمن برنا، محمود کاری از انجمن ندای معلولین، احمد قویدل از کانون هموفیلی ایران، احمد هوشنگی از حمایت از بیماران خاص تهران، خانم دهباشی زاده از انجمن احباء، خانم یاوری از موسسه روشنایی امید ایرانیان، و خانم غفاری مدیر عامل انجمن اوتیسم ایران، به بیان مسائل و چالشهای مهم پیش روی این موسسات به خصوص در حوزه فقر اقتصادی و اجتماعی از جمله چندوجهی بودن روبه رو شدن با معضلات پیش روی بیماران خاص (از منظر سازمان بهزیستی، وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت) مطرح کردند.
بحثهای واگذاری سازمانهای مردمنهاد با سابقه، لزوم نظارت بعد از دوران پوشش بهزیستی و نقش سازمانهای مردم نهاد، ارتباط میان فقر و آسیبهای اجتماعی، سونامی بیماران اوتیسمی و معلولین روانی، لزوم هدفمندکردن یارانه ها، اطلاعرسانی به هنگام از طرف دولت، اصلاح دستورالعمل های ناکارآمد، و ادامه رانتخواری علی رغم شفافیت از دیگر مسائل مطرح شده در جلسه بودند.
در پایان جلسه وحید قبادی دانا موافقت خود را با تشکیل گروههای کوچکتر با بهزیستی جهت رسیدن به توافقها و تفاهمهای همکاری مشترک و ملزم شدن به انجام آنها اعلام کرد. قبادی دانا همچنین گفت فرایند اعتمادسازی و شفافسازی و مبارزه با فساد زمانبر است و سازمان بهزیستی متعهد به اجرای وظایف خود در این حیطه است. سامانه دیده بان بهزیستی برای نظارت و تسهیل ارتباط میان سازمانها و افراد با سازمان بهزیستی در همین راستا طراحی شده و به زودی به بهرهبرداری خواهد رسید. مکانیزه و هوشمند کردن فعالیتهای سازمان بهزیستی از برنامه های مهم این سازمان است.
وی همچنین تمرکز و توجه سازمان بهزیستی به رویکرد محلی و مسائل اجتماعی مناطق حاشیهای را اولویت سازمان بهزیستی خواند. به عقیده قبادی دانا برخی از مطالبات سازمانهای غیردولتی در واقع مطالبه عمومی بوده و بهزیستی نقشی در تحقق این مطالبات ندارد.