ژاکت آبی؛ پلی برای عبور از فقر در دنیایی بهم‌پیوسته

ژاکلین نوگراتز کار شایسته‌اش در بانک چیس منتهن را رها می‌کند و به آفریقا می‌رود. ژاکت آبی زندگی‌نامه خودنوشت این زن آمریکایی و تلاشش برای فقرزدایی پایدار با رویکردی کسب و کار محور در آفریقاست. در این کتاب که در سال 2009 منتشر شد 25 سال زندگی ژاکلین در کشورهای مختلف آفریقایی در روایتی نزدیک بیان می شود. او موسس صندوق کارآفرینی اجتماعی آکیومن است که طی سال‌های سکونت در آفریقا، تجربیات پروژه‌های فقرزدایی با 4 رویکرد «خیریه‌های سنتی»، «شرکت‌های دارای مسئولیت‌پذیری اجتماعی»، «کارآفرینان اجتماعی» و نیز «کسب‌وکارهای پایین هرم (BOP)» را به دقت رصد کرده و نهایتا صندوق کارآفرینی اجتماعی آکیومن را تاسیس می‌کند که با ترکیب 4 رویکرد فوق، نسخه‌ای نوآورانه برای تلفیق «فقرزدایی پایدار» با «کسب‌وکار سودآور» ارائه می‌دهد. موسسه آکیومن از جمله نهادهایی هستند که طی سه دهۀ اخیر کوشیده‌اند فراتر از پارادایم‌های سنتی، دریچۀ جدیدی پیش روی جامعه در مبارزه با معضلات اجتماعی-اقتصادی-سیاسی بگشایند. ژاکلین و صندوق آکیومن، پیشگامان «روش سوم»ی به نام سرمایه‌گذاری صبورانه بودند. این روش چیزی بین سرمایه‌گذاری خطرپذیر و خیریه‌های معمول است.

 

منبع: foundr.com
منبع: foundr.com

تمام ماجرای زندگی ژاکلین از یک ژاکت آبی شروع شد که ژاکلین در ویرجینا آن را هدیه گرفته بود تا روزی که این ژاکت برایش بیش از اندازه کوچک شد و او آن را به خیریه بخشید. او یازده سال بعد در آفریقا، پسر کوچکی را دید که همان ژاکت را بر تن داشت. ژاکلین نوگراتز با خود فکر کرد این که آن ژاکت تمام این مسیر طولانی را تا رواندا طی کرده، گواهی بر این است که چگونه ما انسان‌ها به هم مرتبط هستیم، و چگونه کارهایی که می‌کنیم و نمی‌کنیم بر انسان‌های دیگر در سراسر جهان تأثیرگذار است؛ انسان‌هایی که شاید در زندگیمان هیچ وقت آنها را نبینیم و نشناسیم.

نشریهٔ فوربز (Forbes) دربارهٔ این کتاب می‌گوید: «هر مدیر حرفه‌ای که دغدغهٔ اثربخشی اجتماعی را دارد، باید این کتاب را بخواند»

مترجم این کتاب جواد تمنانلو است و توسط موسسه حامیان فردا منشر شده است. این کتاب را می‌توانید در کتاب‌فروشی‌های معتبر و یا از طریق تماس با موسسه حامیان فردا تهیه کنید. نسخه آنلاین آن نیز در وب‌سایت فیدیبو در دسترس است.