نخستین همایش نکوداشت موسسات مردم‌نهاد و نیکوکاری ایران برگزار شد

صبح روز ۲۵ تیرماه سال جاری «نخستین همایش نکوداشت موسسات مردم‌نهاد و نیکوکاری ایران» با حضور قریب به ۴۰۰ نفر از فعالین حوزه نیکوکاری برگزار شد.

این همایش که با محوریت شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه و حضور ارزشمند اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، مجمع خیرین استان تهران، سازمان امور اجتماعی کشور و کمیته امداد امام خمینی شکل گرفته بود؛ هدف همدلی، هم‌افزایی بین سمن‌های عضو شبکه ملی را دنبال می‌کرد.

شایان ذکر است در مهم‌ترین بخش همایش از ۱۰ موسسه پیشکسوتِ نیکوکاری و خیریه ایران به پاس زحمات ارزشمندی که در زمینه حل آسیب‌های مختلف در جامعه متحمل شده‌اند تقدیر به عمل آمد.

کانون هموفیلی ایران (تاسیس ۱۳۴۶)،

انجمن خیریه و خدمات اجتماعی بندرعباس تاسیس ۱۳۵۰)

جامعه معلولین ایران (تاسیس ۱۳۵۷)

بنیاد خیریه زینب کبری (س) (تاسیس ۱۳۵۹)

بنیاد خیریه حضرت علی (ع) (تاسیس ۱۳۶۳)

مجتمع نیکوکاری رعد (تاسیس ۱۳۶۳)

کانون اسلامی انصار(۱۳۶۵)

بنیاد خیریه رشد (تاسیس ۱۳۶۵)

خیریه کودکان مبتلا به سرطان محک (تاسیس ۱۳۷۰)

انجمن بهداشتی درمانی حضرت ابوالفضل (ع) (تاسیس ۱۳۷۲)

از جمله موسسات نیکوکاری پیشکسوتی هستند که در همایش مذکور از آنان تجلیل به عمل آمد.

فعالین حوزه نیکوکاری جزو یک درصدی‌های طلایی جامعه هستند.

علیرضا آتشک مدیرعامل شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه در خصوص شیوه انتخاب این موسسات نیکوکاری گفت: با توجه به زمان اندک برای برگزاری همایش در نخستین دوره آن با همکاری موسسه خیریه راهبری آلا، ۱۰ موسسه پیشکسوت عضو شبکه ملی بر اساس تاریخ ثبت رسمی آن طبقه‌بندی و انتخاب شدند.
وی افزود: امید داریم تا در همایش‌های بعدی با تشکیل کارگروه‌های تخصصی نسبت به ارزیابی دقیق عملکرد موسسات عضو پرداخته و گزارش قابل استنادی تهیه نماییم.
وی همچنین در بخشی از سخنرانی خود بیان کرد: شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه در تدوین استراتژی خود یک جمله طلایی را به عنوان خط‌مشی خود انتخاب کرده است.
«شبکه ملی خانه امنی برای موسسات مردم‌نهاد است» که در آن حس امنیت را دریافت می‌کنند و در کنار یکدیگر قوی می‌شوند. همچنین این شبکه با وجود این انسجام درونی که از جنس برگزاری همایش‌ها، کارگاه‌های آموزشی، دورهمی‌ها و ..‌ است و با حضور موسسات مردم‌نهاد پررنگ می‌شود، یک مشاور امین برای حاکمیت و بخش خصوصی خواهد بود.
هدف از این انسجام و همدلی، خدمت به ایران است.
وی با اشاره به تقدیر از پیشکسوتان حوزه نیکوکاری گفت: فعالین این عرصه جزو یک درصدی‌های طلایی جامعه هستند که در مقابل مشکلات نمی‌گویند به من چه مربوط است و برای آن راه حل پیدا می‌کند.

در کار خیر همه پیشگام و برتر هستند

محمود اولیایی نایب رئیس شبکه ملی خطاب به نمایندگان موسسات مردم‌نهاد و نیکوکاری ایران گفت: شما نیک‌اندیشان، عرفان و معرفت را در مسیر عشق به مردم پیدا کرده‌اید. افرادی هستید که از خودتان و داشته‌هایتان می‌گذرید تا در مسیر کاهش آسیب‌های اجتماعی و کمک به توسعه پایدار کشور قدمی بردارید و بخش‌هایی که در حوزه‌های اجتماعی زمین مانده است را به دوش بکشید. موسسات مردم‌نهاد و نیکوکاری هر کدام مانند یک بهشت است و شما برگزیدگان پروردگار هستید.

وی افزود: متأسفانه مشاهده می‌شود که سال‌های سال همسایه‌های موسسات مردم‌نهاد از کنار آن عبور می‌کنند بدون اینکه بدانند در آنجا چه خبر است اما مردمانی هستند که از شهرهای دور به این موسسه‌ها می‌آیند تا آنجا خدمت کنند و این چیزی جز برگزیده شدن این انسان‌‌ها نیست.
وی در ادامه اذعان داشت: ایده برگزاری این مراسم در استراتژی هیئت مدیره شبکه ملی دیده شده و مقرر شده است که هرساله تقدیر از موسسات مردم‌نهاد در دستور کار قرار گیرد.

دکتر محمود اولیایی ضمن بیان شایسته تقدیر بودن همه موسسات نیکوکاری اعلام کرد: در کار خیر همه پیشگام و برتر هستند و به همین علت بسیار دشوار بود که از بین موسسات مردم‌نهاد چند موسسه پیشرو در کار خیر را بدون داشتن یک مدل علمی شناسایی کنیم.
به همین منظور در نخستین دوره این همایش موسسات پیشکسوت بر اساس تاریخ ثبت و تدوام فعالیت در حوزه‌های اجتماعی و خیریه انتخاب شدند.
وی ادامه داد: امید داریم تا در آینده کمیته‌ای برای طراحی یک مدل علمی جهت انتخاب موسسات برگزیده‌ در حوزه نیکوکاری تشکیل شود. با توجه به این امر می‌توانیم موسساتی که گام‌های موثرتری در جهت رسیدن به اهداف خود برداشته‌اند را شناسایی کنیم.

نایب رئیس هیئت مدیره شبکه ملی در پایان گفت: با توجه به اینکه بسیاری از موسسات مردم‌نهاد در نقاط دیگر کشور درحال خدمت‌رسانی هستند تلاش می‌کنیم تا بستری برای شرکت این عزیزان در همایش‌های و برنامه‌های شبکه ملی فراهم شود.

دغدغه مشترک موسسات عضو شبکه ادغام منابع و تاثیرگذاری بیشتر در جامعه است

فیروزه صابر مدیرعامل سابق و عضو هیئت موسس شبکه ملی نیز در سخنرانی خود گفت:
ده سال پیش در همایشی مربوط به اشتغال و کارآفرینی که توسط جامعه نیکوکاری ابرار برگزار شده بود ایده تشکیل شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه مطرح شد. بسیار خوشحالیم که پس از سال‌ها، انسجام و همدلی بین اعضای شبکه بیش از پیش مشاهده می‌شود.
موسسین این شبکه از سال‌ها قبل دغدغه هم‌افزایی و تعامل بین سمن‌ها را داشتند.

وی ادامه داد: پس از ایده‌پردازی اولیه کمیته‌ای هشت نفره با کمک جامعه نیکوکاری ابرار و زحمات جناب خامنوی رئیس هیئت‌مدیره فعلی تشکیل شد.

فیروزه صابر گفت: طی سه سال این کمیته با جلساتی که هر دو هفته یکبار برگزار می‌شد موضوع ماهیت و فلسفه وجودی شبکه ملی را مورد بررسی قرار داد.
بعد از مدتی هشت موسسه مذکور به شانزده موسسه که از طیف‌های مختلف بودند اما دغدغه مشترک داشتند، افزایش پیدا کرد.

وی افزود: این دغدغه مشترک این‌گونه تعریف می‌شد؛ همه این موسسات منابعی دارند که اگر ادغام شود می‌تواند تاثیرگذاری اجتماعی داشته باشد.

موسس شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه گفت: در سه سال ابتدایی شبکه ملی اقدامات اجرایی زیادی داشت برای مثال هر سال در کنفرانس بین‌المللی مدیریت شرکت می‌کرد و مقاله‌های مختلفی را ارائه می‌داد و یا نشست‌های مهمی را برگزار می‌کرد.
همچنین نکته مهم شکل‌گیری شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه «تفکر مشارکتی» بود در ابتدا پایه‌ریزی شد و در نتیجه همه فعالیت‌ها به صورت گروهی صورت پذیرفت.

وی در خصوص ثبت رسمی شبکه ملی اذعان داشت: در این سه سال تلاش‌هایی برای ثبت رسمی شبکه ملی موسسات نیکوکاری صورت گرفت که در نهایت مجوز ثبت در سال ۱۳۹۵ به همت اعضای شبکه صادر گردید.

وی مأموریت شبکه ملی را حول سه محور تعریف کرد و افزود:«توسعه ظرفیت موسسات مردم‌نهاد و خیریه عضو»، «همگرایی و تعامل بین اعضا» و «کمک به ثبت و موقعیت موسسات» ماموریت ماست که همچنان پس از گذشت سال‌ها برای تحقق هرچه بیشتر آن می‌کوشیم.

[ux_image id=”5572″]

[gap height=”43px”]

کاهش فاصله طبقاتی و آسیب‌های اجتماعی دغدغه مشترک جوامع

حسین سلاح‌ورزی رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در سخنرانی خود گفت: یکی از اهداف جوامع و بسیاری از حکومت‌ها کاهش فاصله طبقاتی و دردهای آسیب‌های اجتماعی است.
در تمام دنیا مرسوم است که فعالین اقتصادی، صاحبین بنگاه‌ها و بخش خصوصی در این زمینه در قالب مسئولیت‌های اجتماعی ایفای نقش داشته باشند.

وی افزود در ایران نیز به واسطه باورهای دینی و فرهنگ جامعه این بخش‌ها سعی داشته‌اند تا در امور نیکوکاری نقش خود را حفظ کنند.
اما در سال‌های اخیر مشاهده‌ شده که حجم فعالیت‌ها و کمک‌ها آنقدر پررنگ می‌شود که به نوعی انباشتگی دارد.
سوالی وجود دارد که چرا با وجود روحیه نیکوکاری در جامعه، اثر معنا‌داری در رفع کاهش فاصله طبقاتی، آسیب‌های اجتماعی و افزایش رفاه دیده نمی‌شود.
به نظر می‌رسد عدم وجود شبکه‌‌ای منسجم از این موسسات و نبود سند استراتژی و برنامه‌ای مدون برای هم‌افزایی و اثرگذاری این موسسات از دلایل موضوع مطرح شده است.

وی ضمن ابراز خرسندی از تشکیل شبکه ملی موسسات نیکوکاری گفت: به نظر می‌رسد باید برای تنظیم یک نقشه راه مشترک برای سمن‌ها بکوشیم.

رئیس اتاق بازرگانی ایران در پایان گفت: امید داریم تا با تشکیل شورای عالی مسئولیت اجتماعی در آینده بتوانیم موضوع هدفمندی فعالیت‌های نیکوکاری را در بخش خصوصی متمرکزتر پیش ببریم.

عدم وجود برنامه‌ای مشخص برای پیشبرد اهداف جامعه

در ادامه این مراسم اردشیر گراوند جامعه‌شناس و محقق حوزه‌های اجتماعی با توجه به سخنان رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: آیا در کشور ما برنامه‌ای جامع برای اقدام وجود دارد که در آن تکلیف دولت، دستگاه‌های حکومتی، نهادهای خارجی و بخش خصوصی در هر حوزه‌ای مشخص باشد تا به زعم آن اهالی حوزه نیکوکاری نیز تکلیفشان روشن باشد؟
متاسفانه این برنامه وجود ندارد و فعالیت‌ها مانند تیری در تاریکی است.

وی افزود: در حوزه انسانی چند ساحت مشخص وجود دارد، فردی، خانوادگی و اجتماعی.
در ساحت فردی با توجه به حجم مصرف مُسکٓن‌ها، آمار خودکشی، طلاق، اعتیاد و افسردگی، دچار گرفتاری هستیم و حال خوبی نداریم.
در بحث خانواده به صورت میانگین هشت سال سن ازدواج بالا رفته است. جوان‌ها فرزند اول را به سختی به دنیا می‌آورند و توان اقدام برای فرزند دوم را ندارند.

این جامعه‌شناس اعلام کرد: سالی حدود ۲۰۰ هزار طلاق ثبت می‌شود و در مجموع ۶۰۰ هزار خانواده درگیر هستند.
با توجه به آمار ۲۵ میلیونی خانوار در کشور این عدد بسیار بالا است و متاسفانه حرمت اعداد از بین رفته است.

وی افزود: هزینه درآمد خانواده‌ها منفی است و حدود ۳۰ درصد کل خانواده‌های ایرانی هیچ شاغلی ندارند.

اردشیر گراوند گفت: متاسفانه به صورت طبیعی خانوار‌ها در معرض آسیب قرار می‌گیرند.
نرخ بیکاری شیب بالایی دارد و در سطح اجتماعی، عدم تنوع فرصت شغلی افراد را به سمت مشاغل بی‌ارزش می‌کشاند.
تاب‌آوری در جامعه پایین آمده است و مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است.

وی در پایان با ابراز نگرانی در خصوص مهاجرت‌ها و مشکلات ناشی از آن گفت: تعادل سرزمینی که منجر به مهاجرت‌های بی‌رویه شده است بدترین بلایی است که نظام اجتماعی ایران دارد.

هدف و تاثیر نهایی، آن چیزی است که ما از اجرای کار نیکوکاری به دنبال آن هستیم.

دکتر سید جعفر مرعشی محقق حوزه‌های اجتماعی نیز در این همایش مطالب پرباری تحت عنوان «هوشمندسازی در پرداخت برای خلق تاثیر؛ کاربرد ارزش‌یابی سیستمی در اثربخشی فرآیند‌های نیکوکاری» را در فرصتی کوتاه به نمایندگان موسسات نیکوکاری آموزش دادند.
دکتر مرعشی در بخشی از آموزش خود گفت: هدف و تاثیر نهایی آن چیزی است که ما از اجرای کار نیکوکاری به دنبال آن هستیم.
با این تاثیر است که درنهایت دغدغه اصلی موسسات نیکوکاری موضوعیت پیدا می‌کند.

کمیته امداد در کنار سازمان‌های مردم‌نهاد خواهد بود

دکتر ابوالفضل پرپنچی مدیرکل کمیته امداد امام خمینی استان تهران با اشاره به جامعه هدف مشترک این نهاد و سمن‌ها گفت: کمیته امداد در کنار سازمان‌های مردم‌نهاد است.

وی افزود:متاسفانه هشتاد درصد آسیب‌های اجتماعی که در استان تهران با آن گریبان‌گیر هستیم مربوط به زنان سرپرست خانوار و جوانان است.

مدیر کل کمیته امداد استان تهران گفت: شعار ما توانمند‌سازی است، آیا این موضوع در مقابل تمام مشکلات موجود در حوزه‌های فردی، خانوادگی و اجتماعی می‌تواند به نتیجه مطلوب برسد؟!

وی اعلام کرد: حدود هفت هزار زمینه اشتغال وجود دارد اما مددجویان ما با کمبود عزت‌نفس مواجه هستند و با دعوت ما برای شاغل شدن نیز، اتفاقی که باید نمی‌افتد.

وی در پایان گفت: موسسات مردم‌نهاد می‌توانند مددجویان خود که نیاز به شغل دارند را به کمیته امداد معرفی نمایند تا این نهاد به یاری سمن‌ها برای توانمندسازی جامعه هدف بیاید.

لازم به ذکر است در این مراسم هنرمند روشن‌دل «هاتف شرار» با اجرای بی‌همتای خود برای دقایقی خستگی را از دل و جان نمایندگان موسسات مردم‌نهاد و نیکوکاری زدود.

همچنین «گروه سرود ناشنوایان دستان گویا» نیز اجرایی با هدف همدلی و هم افزایی قومیت‌های مختلف ایران علی‌الخصوص در حوزه نیکوکاری به نمایش گذاشتند.

نکته قابل توجه در تیم اجرایی این همایش حضور افراد داوطلب از موسسات مردم‌نهاد مختلفی چون خیریه نورالزهرا (س)، موسسه خیریه راهبری آلا، مجتمع نیکوکاری رعد، کانون اسلامی انصار،موسسه خیریه نیک گامان جمشید،موسسه نوید، پایگاه تحلیلی خبری آزنیک، انجمن روشنگران فردای کودک (ارفک)، مدرسه کودکان‌کار صبح‌رویش، خیریه تعالی و مجتمع آموزشی نیکوکاری رعدالغدیر بود که خود در شمار اعضا شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه قرار دارند و این همایندی آن‌ها درکنار هم مثال کوچکی از دلیل و منطق قرار گرفتن این موسسات در بستر این شبکه در کنار یکدیگر است.

[title text=”گزارش تصویری همایش”]

برای مشاهده گزارش تصویری همایش اینجا کلیک کنید.